Iš patirties žinau, kad šventės planavimas, detalių apgalvojimas ir pasiruošimas padidina renginio sėkmę tiek šeimininkui tiek svečiams. Na ir kas, kad šv. Kalėdos – savų, pačių artimiausių žmonių šventė – mums, kaip ir kasmet, norisi nustebinti, nenuvilti ir pateisinti jų lūkesčius. Galiausiai šventę kuriame ir sau. Ar savo pastangomis, ar padedant profesionalams puošiame namus ir darbovietes, rūpinamės dovanomis, planuojame šventinį meniu. Stalo puošmenomis, maistu ir gėrimais. Neabejoju, kad nesusitiksime švenčių išvakarėse prekybos centre, ramiai ir džiugiai lauksime, nes viskuo būsime pasirūpinę.
Graži mūsų Kūčių stalo tradicija stebina užsieniečius papročiais ir išmone, receptais, kurių neištrina jokios pasaulinės mados. Žinoma, paruošti tokį stalą iššūkis – vien „silkių pataluose“ variacijų visose giminėse rasime ne po vieną ir ne po dvi rūšis. Grybai, svogūnai, morkos, burokėliai, garstyčios, majonezas, įvairios raugintos daržovės, rūkytos, keptos baltos ir raudonos žuvys – tai galima būtų pavadinti someljė iššūkiu 😊. Jeigu Jūs gražią Kūčių vakarienę saikingai papildote vynu – neabejoju, kad jis ypatingas. Išskirtinių metų, sėkmingo vyndario arba tiesiog labai mėgstamas. Jeigu tokio neturite, leiskite pasidalinti keliais patarimais:
Mėgstantiems burbulus rekomenduoju rinktis švelnius, kremiškus putojančius vynus klasikinį Blanc de blanc Champagne, itališką Cartizze, prancūzišką Cremant.
Baltojo vyno gerbėjai dermę su patiekalais geriausiai patirs rinkdamiesi saldžiarūgščius, sodrius vynus, tokius kaip vėlyvojo skynimo Riesling, Garganega, Pinot Gris, lietuviškus vynuogių ir uogų (pvz. agrastų, obuolių, šermukšnių). Arba tiesiog sodresnius ir vaisiškesnius baltuosius vynus.
Įprasta manyti, kad Kūčių stalui labiau derėtų rinktis raudonąjį vyną – jeigu Jūs taip pat tokios nuomonės, rekomenduoju tai daryti itin atidžiai. Prie sūrių, saldžiarūgščių Kūčių stalo patiekalų derinkite švelnesnius Pinot Noir, Pinot Nero, Gamay vynuogių vynus. Sodrų, intensyvų ir išraiškingą (Merlot, Syrah, Grenache) palikite šv. Kalėdų stalui, ant kurio, tikėtina, karaliaus raudonoji mėsa.
Kad kepiniai neapsunkintų, bet uždėtų išraiškingą akcentą – labai rekomenduoju pasirūpinti ir desertiniu, bet būtinai natūraliai saldžiu arba pastiprintu vynu (Sherry, Madeira, Port).
Žinoma, norint pateikti tikslesnes rekomendacijas, reiktų daugiau detalių apie meniu. Tad kliaujuosi ne vienų metų someljė patirtimi, Jūsų atsiliepimais ir ilgamete partneryste su vyndariais ir vyną gaminančiais vienuolynais, sudariau “10-uką“: