Vieni mūsų tiesiog mėgsta vyną, labai nesigilindami į rūšį, stilių, o tuo labiau kilmės, gamybos ir kitus niuansus. Kiti – gilinasi ne tik į istoriją, žemėlapį, bet domisi meteorologija, biochemija, seka reitingus. Treti – viską apibendrina ir vyną prilygina menui, kurį kuria ne tik žmogus, bet ir gamta. Kadangi čia ne varžybos, laimi visi, arba tie, kurie sugeba pajusti, įvertinti ir pasimėgauti.
Linkiu rasti būtent Jums labai patinkantį vyną, jeigu tokio dar neturite. Arba papildyti mėgstamiausių sąrašą naujo stiliaus, skonio vynu. Linkiu ragaujant mintimis pakeliauti ir užuosti vynuogynus kedenantį vėjelį, vyno rūsio, statinių kvapą, pajusti saulės bei žmonių, kuriančių vyną šilumą. Įsivaizduoti kokius pojūčius, emocijas ar prisiminus vynas dovanoja – gal vyšnių kauliukų aromatas primena mylimą močiutę, minerališkas poskonis romantišką lietų pajūryje, o taurėje kylantys burbuliukai didingus Reimso katedros bokštus?
Linkiu sau ir savo artimiesiems atkimšti tokį vyną, kuris šildys mielais prisiminimais, skatins jaukius pokalbius, įkvėps gražias svajones.
Kokį vyną renkuosi pati? Kadangi vynas man – Dievo, gamtos ir žmogaus kūrinys, Šv. Kalėdų stalui ir dovanoms dažniausiai renkuosi vienuolynuose sukurtus vynus.
Turbūt šiais metais baltojo vyno taurėje bus turtingas vokiškas Riesling Bischöfliche Weingüter Trier Kanzemer Altenberg Großes Gewächs arba itin sodrus raw Grüner Veltliner iš šiaurės Italijos vienuolyno Abbazia di Novacella.
Raudonojo – Prancūzijos vienuolyno Abbaye du Barroux Via Caritatis “Ubi Caritas et Amor”, kurio pavadinimas reiškia “kur dosnumas ir meilė, ten ir Dievas“ arba Bordo stiliaus Vengrijos vienuolyno Pannonhalmi Archabbey vynas „Hemina“.
Na, o saldžiai pabaigai tikrai rinksiuosi įspūdingą Vinsanto iš kamaldulių vienuolyno Toskanoje Monaci di Camaldoli Vinum Aureum da Contemplazione, kurį ne veltui broliai pavadino auksiniu apmąstymų vynu.
Ramių apmąstymų ir gražių įspūdžių mums visiems!!!
Someljė Indra Ramanauskienė